R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Pseudo podatki w naszym kraju
Autor Wiadomość
Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2010-02-11, 12:12   

Wieluniak20 absolutnie nie :grin:

Moje propozycję są po prostu równie nierealne jak Twoje.
Postaw piwo autorowi tego posta

wieluniak20 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-02-11, 12:38   

Administrator,
Wiem że nie realne, ale sama idea bardzo słuszna taka zmiana naprawdę by uratowała naszą służbę zdrowia.
A co do emerytur to po 40 latach pracy na lokacie bankowej oszczędził bym przy wpłatach co miesiąc 200zł około 400tyś (przy oprocentowaniu 6%) kalkulator (http://www.partnerzy-inwestycyjni.pl/oferta/kalkulatory). Nasz nieudolny rząd powinien się zastanowić nad takim systemem emerytalnym.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2010-02-11, 12:45   

Wszystko pięknie, tylko skąd brać pieniądze na emerytury Twojej babci, ojca, matki? Pieniędzy z ich składek dawno już nie ma.

wieluniak20 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-02-11, 12:54   

Administrator napisał/a:
Wszystko pięknie, tylko skąd brać pieniądze na emerytury Twojej babci, ojca, matki? Pieniędzy z ich składek dawno już nie ma.

Pieniędzy z ich składek albo nie ma albo nigdy nie było (nie wiemy co się działo za czasów PRL). Może w całości finansowane z budżetu państwa, samorządów wojewódzkich i powiatowych razem (do podziału kosztów) ?

System trzeba jakoś uzdrowić. Jestem pewny że rząd znalazł by sporo oszczędności w różnych ministerstwach na pokrycie tych wydatków.

Ile rocznie pochłania nasze wojsko które walczy po za granicami kraju ? (w ramach operacji NATO część kosztów jest zwracana, więc trzeba to policzyć)

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2010-02-11, 16:14   

Ferbik napisał/a:
Red miał pewnie na myśli to, że pewnie masz już swoją firmę z dziesięć lat i musisz płacić kolosalny vat a co za tym idzie dochodowy również... zwłaszcza biorąc pod uwagę, że masz 17 lat... trochę to śmieszne, że Ty w Twoim wieku mówisz, ile to podatków płacisz...

Jak zauważyłeś użyłem słowa MY mając na myśli wszystkich. Więc nie wiem co w tym smiesznego. Czy napisałem gdzieś, jak to strasznie, że musze oddać większosć moich dochodów państu? Czy osoba którą czeka to w najbliższej przyszłości nie moze wyrazić swojego sprzeciwu bo jeszcze nie płaci tyle ile przeciętny Nowak?

maniekl napisał/a:
Sylwek napisał/a:
a urzędnik na podstawie zdanego egzaminu wydaje prawo jazdy
A jednak po coś jest potrzebny. Z nieba ze śniegiem to prawko nie spadnie.

Dobrze, nie zanegowałem tego, ale co ma do rzeczy urzędnik który wydaje prawojazdy na podstawie zdanego egzaminu i umiejętności kierowcy?

maniekl napisał/a:
Nie bierz książki z podstawówki na serio ;)

Polska edukacja może i jest na nie najlepszym poziomie, ale definicja akcyzy się nie zmieniła ;)

maniekl napisał/a:
No i :?:

I widzę, że usiłujesz za wszelką cenę znaleźć powód dla którego armia urzędników jest niezbędna.

Administrator napisał/a:
Chcecie uczciwych i logicznych podatków? Przecież to bardzo proste. Wydatki budżetowe na 2010 to 300 000 000 000 zł. Liczba ludności 35 000 000. Daje to na mieszkańca ok. 8500zł, czyli miesięcznie 708zł.

Ile z tych pieniedzy jest marnotrawione, wydawane na ratowanie socjalnego trupa itd.

Administrator napisał/a:

Państwo powinno zrobić to do czego się zobowiązało czyli wypłacic im umowną emeryturę.To co robią teraz rządy czyli próby zmiany wieku merytalnego itd. czyli umowy jaką zawarły z obywatelem jest zwykłym łajdactwem.
Idąc do pracy np. w policji x lat temu miałem przejść na emeryturę po np. x+y latach. Rząd w obliczu śmierci systemu chwyta się wszystkich metod. i posuwa się do zmiany zasad w trakcie gry. Wszelkie działanie które nie zrzuci odpowiedzialnosci na rząd, albo rozciagnie je w czasie jest w chwili obecnej poządane.

wieluniak20 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-02-11, 16:25   

Na emeryturę powinniśmy iść po 40 latach pracy ale :
*z wyłączeniem górnictwa i hutnictwa (to najcięższe zawody) oni powinni iść po 25 latach
*Wszystkie służby mundurowe po 30 latach pracy
Jednak z wliczenia do wieku emerytalnego zrezygnował bym z :
*okres dostawania zasiłku,chorobowe oraz wszystkie urlopy nie powinno się wliczać do lat pracy.
*macierzyńskie/wychowawcze powinno się liczyć maxymalnie 6 lat.
Coś za coś trzeba zrobić.

Ja dla tego kraju nie widzę przyszłości bez naprawdę radykalnych i szalonych reform.

Sylwek powiedział jedną mądrą rzecz. Nasz kraj wydaje wielkie mld na ratowanie socjalnego trupa.
Moim zdanie system socjalny powinien być zmieniony.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2010-02-11, 16:36   

Sylwek napisał/a:

Państwo powinno zrobić to do czego się zobowiązało czyli wypłacic im umowną emeryturę..

Jakie Państwo? Skąd wziąć te pieniądze.? Państwo to Ty, Ja, Wieluniak.... Właśnie się składamy na te emerytury poprzez nasze składki na ZUS. Jeśli nie w taki sposób to trzeba po prostu wprowadzić nowy podatek "emerytalny" który pokryje te wydatki.

wieluniak20 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-02-11, 16:52   

Administrator,
Uważaj bo ci pseudo politycy taki wprowadzą
Niecałe 3tys na łebka zakładając że emerytury rocznie wynoszą 100mld zl

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2010-02-11, 16:52   

Sylwek napisał/a:
Czy napisałem gdzieś, jak to strasznie, że musze oddać większosć moich dochodów państu? Czy osoba którą czeka to w najbliższej przyszłości nie moze wyrazić swojego sprzeciwu bo jeszcze nie płaci tyle ile przeciętny Nowak?

Na razie nie płacisz, więc to jest tak, jak mówienie, że "wykańcza mnie ta robota. Cały dzień na kolanach... - A od kiedy pracujesz? - Od jutra mam zacząć".

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2010-02-11, 17:58   

Ferbik napisał/a:
Na razie nie płacisz, więc to jest tak, jak mówienie, że "wykańcza mnie ta robota. Cały dzień na kolanach... - A od kiedy pracujesz? - Od jutra mam zacząć".

Nie mówię tylko o sobie, mówię o wszystkich którzy mają własną dizałalność, fabrykę czy pracują na etacie.
Czy uważasz, że trzeba płacić podatki żeby wiedzieć ile one wynoszą czy jaki stonowią % dochodów, jak oddziaływują na firmę etc?
Chyba muszę kolejny raz napisać, że mówię o wszystkich.
Tak jak mogę wiedzieć jak wykańczająca jest praca cały dzień na kolanach nie pracujac a tylko przyglądając się. Tak też wiem jaki procent pieniędzy zarobionych przez znajomego są oddawane w postaci haraczu.

Administrator napisał/a:
Jakie Państwo? Skąd wziąć te pieniądze.? Państwo to Ty, Ja, Wieluniak.... Właśnie się składamy na te emerytury poprzez nasze składki na ZUS. Jeśli nie w taki sposób to trzeba po prostu wprowadzić nowy podatek "emerytalny" który pokryje te wydatki.

Państwo Polskie my wszyscy. To, że u władzy są ludzie którzy zarządzają tak a nie inaczej to już sprawa suwerena który w wyborach go wybrał. Myślę jednak, że likwidacja tak rozbudowanego aparatu biurokratycznego, prywatyzacja słuzby zdrowia, likwidacja KRUSu pozwolą osiągnąć pewne oszczędności.
Kolejnym źródłem ma być prywatyzacja - tutaj popełniono błąd bo powinno się sprywatyzować wszystko dawno temu w przeciągu kilku lat i wszystkie te pieniądze powinny być przeznaczone na wypłacanie emerytur właśnie tym ludziom. Oczywiście mamy jeszcze majątek państwowy który powinien pozwolić razem z innymi racjonalnymi działaniami zaspokoić zobowiazania RP wobec jej obywateli.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-02-11, 19:29   

Ferbik napisał/a:
Sylwek napisał/a:
Czy napisałem gdzieś, jak to strasznie, że musze oddać większosć moich dochodów państu? Czy osoba którą czeka to w najbliższej przyszłości nie moze wyrazić swojego sprzeciwu bo jeszcze nie płaci tyle ile przeciętny Nowak?

Spokojnie :)

Sylwek już pracował na siebie kilka razy i konsumował zarobione pieniądze, a VAT i koszty produkcji obciążone ZUS to tez podatek prawda?

[ Dodano: 2010-02-11, 19:34 ]
Administrator napisał/a:
Sylwek napisał/a:

Państwo powinno zrobić to do czego się zobowiązało czyli wypłacic im umowną emeryturę..

Cytat:
Chcecie uczciwych i logicznych podatków? Przecież to bardzo proste. Wydatki budżetowe na 2010 to 300 000 000 000 zł. Liczba ludności 35 000 000. Daje to na mieszkańca ok. 8500zł, czyli miesięcznie 708zł.

Dorzuć 2% VAT i przeznacz dochody z niego na wypłaty na rzecz emerytów, którzy nabyli już prawa do emerytury, do tego dorzuć majątek/firmy państwowe które trzeba będzie sprzedać na otwartej licytacji.

To takie proste, tu nie trzeba więcej myśleć nad niczym.

Szkoda że tylko dyskusja toczy się tylko między kilkoma forumowiczami, widocznie większość ludzi jest zadowolona z obecnej sytuacji bądź ich to w ogóle nie interesuje ;)

mrk 
Przejeżdżał przez Wieluń
prawie z ?

Wysłany: 2010-02-11, 21:06   

Mateusz napisał/a:
Szkoda że tylko dyskusja toczy się tylko między kilkoma forumowiczami, widocznie większość ludzi jest zadowolona z obecnej sytuacji

Jasne! Przepraszam, ale o podatkach najczęściej wypowiadają opinie ci którzy są od nich wolni. Podobnie jak księża o seksie :grin: Wiedzą, że coś takiego jest, ale jak to robić to już wykracza poza ich rozumek.(oczywiście część zna to zagadnienie biegle :D )
Sylwek napisał/a:
prywatyzacja słuzby zdrowia,

Tak, oczywiście najlepiej w USA, gdzie ludzie umierają ponieważ ich polisa nie pokrywa specjalistycznych zabiegów. Dlaczego Obama chce reformy systemu ubezpieczeń zdrowotnych w tym super kraju :?: Pewnie jest komunistą, lub kocha UE i jest nią zafascynowany.
Sylwek napisał/a:
Ferbik napisał/a:
Red miał pewnie na myśli to, że pewnie masz już swoją firmę z dziesięć lat i musisz płacić kolosalny vat a co za tym idzie dochodowy również... zwłaszcza biorąc pod uwagę, że masz 17 lat... trochę to śmieszne, że Ty w Twoim wieku mówisz, ile to podatków płacisz...

Jak zauważyłeś użyłem słowa MY mając na myśli wszystkich.

Jedna rada. Jak każdy kapitalista myśl o sobie, lub o swoich pracownikach. Całość świata zostaw lewakom! Oni myślą o nas nonstoper.
Sylwek napisał/a:
Państwo powinno zrobić to do czego się zobowiązało czyli wypłacic im umowną emeryturę.To co robią teraz rządy czyli próby zmiany wieku merytalnego itd. czyli umowy jaką zawarły z obywatelem jest zwykłym łajdactwem.

Taki UPR-owski liberał przeciw podniesieniu wieku emerytalnego :?: chyba komuniści , lub UE zatruli Twój nieskalany myślą umysł :!:
Ps. Dla wszystkich mega liberałów, róbcie tak jak ja, czyli zero podatków, bez względu na kraj w którym aktualnie mieszkasz :!: :idea:

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2010-02-11, 22:23   

mrk napisał/a:
Tak, oczywiście najlepiej w USA, gdzie ludzie umierają ponieważ ich polisa nie pokrywa specjalistycznych zabiegów.

taaa. bo tam gdzie jest państwowa służba zdrowia ze 100% pokryciem specjalistycznych zabiegów ludzie nie umierają.

artykuł z 2005 roku, ale wiele się nie zmieniło...

gazeta wyborcza napisał/a:
W Szwecji sytuacja pacjenta nie jest różowa. Prasa systematycznie publikuje alarmujące artykuły o chorych, którzy czekają w kolejkach nie tylko do lekarza pierwszego kontaktu, ale i na zabiegi ratujące życie. W Sztokholmie zdarza się, że chorzy na raka czekają na zabieg nawet kilka miesięcy. Długo czeka się też na wszczepienie by-passów, nie wspominając o standardowym już kilkumiesięcznym oczekiwaniu na operację stawu biodrowego (to dlatego premier Göran Persson zrobił taką operację prywatnie, choć stoi na czele partii, która sprzeciwia się prywatyzacji służby zdrowia).

W Polsce Rzecznik Praw Pacjenta właśnie zadecydował że przychodnie mają rejestrować pacjentów w trybie ciągłym (a nie tak jak niektóre dotychczas - jeden dzień rejestrują na kolejne 2 miesiące i potem znowu 1 dzień na kolejne 2 miesiące). Dyrektorzy co bardziej popularnych przychodni zapowiadają że w krótkim czasie dojdzie do tego że terminy oczekiwania na konsultację u specjalisty będą 1-2 letnie.

Ale nie tylko Szwecja i Polska mają problemy, są również inne socjalistyczne państwa borykające się z tym samym:

http://dziennik.pl/wydarz...ej_Europie.html

dziennik.pl napisał/a:
Raport pokazuje, że piętą achillesową całego systemu zdrowotnego w Europie jest czas oczekiwania na wizytę u specjalisty. Bo nawet w tych krajach, gdzie są bardzo wysokie wskaźniki dotyczące samego leczenia, pacjenci i tak muszą stać kolejkach. Wnioski - po pięciu latach porównywania systemów zdrowotnych w Europie - są zaskakujące nawet dla ekspertów. Z raportu wynika bowiem, że systemy restrykcyjne, czyli takie, gdzie dostęp do specjalistów wymaga specjalnych skierowań od lekarzy pierwszego kontaktu, wcale nie zmniejszają kolejek. Przykładem jest system brytyjski. Brytyjczycy wydali miliony funtów, aby oczekiwanie na terapię nie było dłuższe niż 18 tygodni od postawienia diagnozy. Jaki był efekt? W 2009 r. organizacje pacjentów wydały jeszcze gorszą opinię w tej kwestii niż w poprzednich latach.

Jak myślisz - ilu pacjentów umiera w ciągu ponad 18 tygodni od postawienia diagnozy do rozpoczęcia terapii? Ilu pacjentom stan zdrowia pogarsza się w tym czasie na tyle, że powrót do zdrowia zajmuje więcej czasu lub jest niemożliwy?

mrk napisał/a:
Taki UPR-owski liberał przeciw podniesieniu wieku emerytalnego :?:

widzisz... prawdziwy liberał po prostu nie ma zamiaru wyznaczać ŻADNEGO ustawowego wieku emerytalnego. Każdy idzie na emeryturę wtedy kiedy chce. Tylko oczywiście to jest możliwe w momencie kiedy nie ma "solidarnego międzypokoleniowo" systemu ZUSu czy innego tym podobnego.

wieluniak20 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-02-12, 09:19   

Prywatyzacja służby zdrowia tak jak w USA ???
Nie dziękuję Polecam obejrzeć film dokumentalny o
amerykańskiej pseudo służbie zdrowia.

Moim skromnym zdaniem powinny w naszym kraju być tylko 2 stawki podatku VAT (10 i 22%), oraz 7% zryczałtowany podatek.
Co do Zus . Dla przedsiębiorców powinien miesięcznie wynosić 400zł, jeśli chodzi o pracowników to 30% ich wynagrodzenia powinny być to koszty ubezpieczenia. Minimalna krajowa powinna wynosić 1500zł brutto, ale z zaznaczeniem (wszystkie koszty ubezpieczenia powinno się odliczyć od podatku, a wynagrodzenie od dochodu).
Zlikwidował bym kwotę zmniejszonego podatku, tak samo jak ulgę podatkową na internet, a w zamian podniósł ulgę na każde dziecko. Ulga na internet powinni mieć tylko przedsiębiorcy mający swoje sklepy w sieci, ale tylko ci którzy płaca za witrynę e-sklepu.
Już w samej uldze na internet można znaleźć wiele mld zl.

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2010-02-12, 10:43   

Wysiłek intelektualny to wielki żeby przebić się przez ten wpis, ale spróbuję rozebrać na czynniki pierwsze ;-)

wieluniak20 napisał/a:
Prywatyzacja służby zdrowia tak jak w USA ???
Nie dziękuję Polecam obejrzeć film dokumentalny o
amerykańskiej pseudo służbie zdrowia.

a co w systemie w USA jest nie tak? to że osoby nieubezpieczone mają problem z dostępem do służby zdrowia? W Europie jak widać w tekstach załączonych powyżej osoby ubezpieczone też mają z tym problem.

wieluniak20 napisał/a:
Moim skromnym zdaniem powinny w naszym kraju być tylko 2 stawki podatku VAT (10 i 22%)

Bardziej interesowałby mnie katalog produktów objętych preferencyjną 10% stawką VAT niż sama stawka.

A co z produktami 0% VAT, rolnymi 3% VAT i zwolnionymi z VAT? Wszystko wrzucamy w 10% stawkę?

wieluniak20 napisał/a:
oraz 7% zryczałtowany podatek.

Ale ten ryczałt to od czego?

wieluniak20 napisał/a:
Co do Zus .

Jak rozumiem pod tym pojęciem mieści się cały pakiet ubezpieczeń - zdrowotnych, chorobowych, rentowych, emerytalnych itd. itp. :?:

wieluniak20 napisał/a:
Dla przedsiębiorców powinien miesięcznie wynosić 400zł

możesz podzielić to na kwoty składowe? tj. ile z tego na poszczególne ubezpieczenia?

wieluniak20 napisał/a:
jeśli chodzi o pracowników to 30% ich wynagrodzenia powinny być to koszty ubezpieczenia.

Jak obliczonego wynagrodzenia? brutto? Cała składka po stronie pracownika czy dzielona tak jak jest teraz? No i ponownie prośba o rozbiór tej kwoty (30%) na poszczególne rodzaje ubezpieczeń.

wieluniak20 napisał/a:
Minimalna krajowa powinna wynosić 1500zł brutto,

A dlaczego akurat tyle?

wieluniak20 napisał/a:
(wszystkie koszty ubezpieczenia powinno się odliczyć od podatku, a wynagrodzenie od dochodu).

możesz przedstawić mi takie wyliczenie takiego wynagrodzenia dla tych 1500 zł brutto? Tak po kolei - bo jakoś nie rozumiem co od czego chcesz odliczyć...

wieluniak20 napisał/a:
Zlikwidował bym kwotę zmniejszonego podatku,

Kwotę wolną? Czy progi podatkowe (które już chyba zlikwidowałeś przy ryczałcie) ?

wieluniak20 napisał/a:
Ulga na internet powinni mieć tylko przedsiębiorcy mający swoje sklepy w sieci, ale tylko ci którzy płaca za witrynę e-sklepu.

Możesz sprecyzować ten pomysł? Bo to bardzo interesujące jest...

Cytat:
Już w samej uldze na internet można znaleźć wiele mld zl.

Podsumowanie PIT za 2008 rok:
Podsumowanie PIT za 2008 rok:

gp.pl napisał/a:
Poza ulgą na dzieci dużą popularnością cieszyła się ulga internetowa. W tym przypadku kwota odliczeń wyniosła 1,8 mld zł (w 2006 roku – 1,4 mld zł). Na trzecim miejscu plasuje się – podobnie jak w latach poprzednich – ulga rehabilitacyjna. Z tego odliczenia skorzystało 1,1 mln osób, które odliczyły 2,3 mld zł. Taką samą kwotę w ramach ulgi rehabilitacyjnej podatnicy odliczyli w PIT za 2007 rok.

Skoro kwota odliczeń od dochodu do opodatkowania wyniosła 1,8 mld zł to koszt dla budżetu wyniósł ca. 20% z tego czyli ca. 360 mln zł

Poza tym ulga internetowa została wprowadzona jako rekompensata za podniesienie stawki VAT na usługi dostępu do internetu.

Odpowiedz do tematu