Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
Rewolucja smieciowa
Author Message
dusiu
Przyjeżdża na zakupy
512 576 555

Posted:     [ !!! ]

[quote="Ferbik"][quote="dusiu"]Zmusza to tego rewolucja śmieciowa. Zamiast czystych miast będzie smog i śmieci porozrzucane na ulicach. Później urzędnicy wprowadzą nową opłatę, żeby sprzątać miasta - w taki sposób zarobi się dwa razy na tych samych śmieciach![/quote]
Jak nie było rewolucji śmieciowej a ludzie wywozili śmieci do lasu i palili to co ich do tego zmuszało?[/quote]

Może wychoowanie. Jeden wrzuci torebkę foliową do kosza, drugi na ulicę. Rewolucja śmieciowa powoduje, że Ci "wrzucający do kosza" zmuszeni są wyrzucać na ulicę.

KubaWinter
Przyjeżdża na zakupy

[quote="Ferbik"][quote="dusiu"]Zmusza to tego rewolucja śmieciowa. Zamiast czystych miast będzie smog i śmieci porozrzucane na ulicach. Później urzędnicy wprowadzą nową opłatę, żeby sprzątać miasta - w taki sposób zarobi się dwa razy na tych samych śmieciach![/quote]
Jak nie było rewolucji śmieciowej a ludzie wywozili śmieci do lasu i palili to co ich do tego zmuszało?[/quote]

Dokładnie. Na 18 Stycznia od lat palą śmieciami, szczególnie w zimie. Teraz zaczęli również w lecie.

Dla mnie palenie śmieciami jest niczym nie uzasadnionym kretynizmem, który szkodzi wszystkim dookoła. Dura lex, sed lex. Mieszkam od kilku lat w mieście, w którym smog jest przez cały rok (w zime typu londyńskiego, latem Los Angeles) i wszystkie normy czystości powietrza przekroczone są wielokrotnie, więc wiem doskonale jak żyje się w takim syfie.
Palenie śmiecami moim zdaniem jest podyktowane jedynie chęcią jak największych oszczędności na opale i teraz na wywozie. Nie jestem ekspertem od ustawy śmieciowej, ale czy przypadkiem nie można sobie wykupić "większego pakietu"? Poza tym w demokratycznym państwie są inne sposoby na zmianę przepisów, niż zatruwanie środowiska i innych (bo to, że zatruwają siebie, nic mnie nie obchodzi, poza tym, że potem będą się leczyć za wspólne pieniądze).

miko 005
WIELUNIAK

Na nic zdają się "ekologiczne" kominy prywatnych posesji, gdy będziemy zjadać zatrute mięso, oddychać powietrzem, które w większości zatruwa przemysł ciężki itp. Nie wmawiajmy sobie, że skracamy sobie życie, bo z komina prywatnego domu leci dym po pecie, czy kaloszu. Fakt, należy unikać takich sytuacji i też nie przyklaskuję takim zachowaniom, ale ... .
[b]dusiu[/b], słusznie zauważył, że ta cała rewolucja śmieciowa jest tak prawdę mówiąc picem na wodę. Bo skoro płacę, to mam prawo do produkowania tylu śmieci ile wynosi potrzeba gospodarstwa. A skoro państwo stawia jeszcze jakieś inne warunki i utrudnienia, no to ja się nie dziwię, że ludzie z tymi nadwyżkami coś zrobić muszą. A że najprościej jest je spalić, no to palą.

My mieszkańcy blokowisk jak na razie nie widzimy problemu, bo po pierwsze; nie ma kwestii gdzie te śmieci składować. Zapełnia się kubełek, czy worek ze śmieciami, idziemy do osiedlowego śmietnika. Gdy kubły w śmietniku są przepełnione, rzucamy worek pod ów kubeł i mamy problem z głowy. Mieszkańcy domków jednorodzinnych takiego komfortu, jak czytam, nie mają. Owszem, mogą składować te śmieci na własnej posesji też przy zapełnionych własnych kubłach. Ale gdyby nam pod oknem też tak syfiło jak nieraz spod osiedlowych śmietników, to wiem i rozumiem, że ludzi z posesji prywatnych na taki smród na własnym podwórku po prostu nie stać.
Po drugie, już o tym pisałem, nie wszyscy w blokowiskach podchodzą rzetelnie do segregacji, a mimo wszystko płacą jak za solidne segregowanie śmieci (myślę że to tylko kwestia czasu, jak nas wszystkich za to podsumują).

KubaWinter
Przyjeżdża na zakupy

[quote="miko 005"]Na nic zdają się "ekologiczne" kominy prywatnych posesji, gdy będziemy zjadać zatrute mięso, oddychać powietrzem, które w większości zatruwa przemysł ciężki itp. Nie wmawiajmy sobie, że skracamy sobie życie, bo z komina prywatnego domu leci dym po pecie, czy kaloszu. Fakt, należy unikać takich sytuacji i też nie przyklaskuję takim zachowaniom, ale ... [/quote]
Przecież i tak wszyscy pomrzemy, więc po co w ogóle cokolwiek robić? A że wszystko jest zatrute, to zatrujmy to jeszcze bardziej. Gratuluję podejścia!

[quote="miko 005"]dusiu, słusznie zauważył, że ta cała rewolucja śmieciowa jest tak prawdę mówiąc picem na wodę. Bo skoro płacę, to mam prawo do produkowania tylu śmieci ile wynosi potrzeba gospodarstwa. A skoro państwo stawia jeszcze jakieś inne warunki i utrudnienia, no to ja się nie dziwię, że ludzie z tymi nadwyżkami coś zrobić muszą. A że najprościej jest je spalić, no to palą.[/quote]
Wiele rzeczy łatwiej zrobić, więc niech to robią, nie bacząc na innych!

Jak kogoś nie stać, to nikt go nie zmusza do życia ponad stan. W mieście przecież problemów z segregacją nie ma, a i nie śmierdzi z podwórka.

dusiu
Przyjeżdża na zakupy
512 576 555

[quote="KubaWinter"][quote="miko 005"]

Jak kogoś nie stać, to nikt go nie zmusza do życia ponad stan. W mieście przecież problemów z segregacją nie ma, a i nie śmierdzi z podwórka.[/quote]

No nie śmierdzi z podwórka - ciekawe jak by tak w mieście śmieci odbierano raz na miesiąc. Gwarantuje Ci, że psy, koty rozniosły by odpadki, zapach byłby nie do wytrzymania.

miko 005
WIELUNIAK

[b]KubaWinter[/b], problem polega na tym, że widzisz to tylko ze swojego punktu siedzenia. Pewnie gdybyś był na miejscy np. [b]dusiu[/b], pisałbyś dokładnie tak samo jak On, jestem o tym święcie przekonany.

KubaWinter
Przyjeżdża na zakupy

Miko005, proszę Cię: przestań wreszcie nieomylnie zakładać, co bym zrobił.

Och, też borykam się z problemami segracji śmieci, przepełnionymi kontenerami rzadkim odbiorem. Nie mniej jednak, nie przyszłoby mi nigdy do głowy, żeby palić śmieci tak, żeby dookoła pełno było toksycznych gazów!

miko 005
WIELUNIAK

[quote="KubaWinter"]Miko005, proszę Cię: przestań wreszcie nieomylnie zakładać, co bym zrobił.

Och, też borykam się z problemami segracji śmieci, przepełnionymi kontenerami rzadkim odbiorem. Nie mniej jednak, nie przyszłoby mi nigdy do głowy, żeby palić śmieci tak, żeby dookoła pełno było toksycznych gazów![/quote]
OK., jesteś jedynym sprawiedliwym w tym mieście. Bo skoro tak piszesz, to tak być musi, chcę Ci wierzyć. Ale czy ci się to podoba, czy nie, ludzie będą po swojemu rozwiązywać problemy, które powstają po wprowadzanych w życie nieudolnych przepisach fundowanych nam przez rządy.

EOT.

KubaWinter
Przyjeżdża na zakupy

Miko, dura lex, sed lex. W tym przypadku to "radzenie po swojemu" zatruwa środowisko i życie innych ludzi. Nie wiem, jak Ty, ale ja chcę móc oddychać powietrzem, które nie gryzie mnie w oczy i gardło, co gorsza we własnym domu.

Inna sprawa, że powiat tak podnieca się Bursztynowym Szlakiem, a zatem także okolicami Kamionu i Toporowa, a w tych wsiach naliczyłem wczoraj najwięcej spalarni śmieci.

Kompletnie nie rozumiem, dlaczego skupiasz się na mnie, zamiast na problemie, o którym pisze.

ourson
Moderator

[quote="Ferbik"]Jak nie było rewolucji śmieciowej a ludzie wywozili śmieci do lasu i palili to co ich do tego zmuszało?[/quote]

Wtedy musieli płacić za każdy wywieziony kubeł śmieci (ba, w niektórych umowach to płacili nawet za to że ktoś przyjechał po kubeł bez względu na to czy śmieci w nim były czy nie (bo np wyjechali na urlop)). I żeby zmniejszyć ilość śmieci wywozili je do lasu, palili etc. Nowa ustawa miała sprawić, że ludzie nie musząc przejmować się ilością produkowanych śmieci będą oddawali wszystkie gminie (która zresztą stała się ich właścicielem). Problem polega na tym, że gminy są średnio przygotowane na tą rewolucję. I skoro za stawkę X mają wykupiony jeden kontener to wszystko powyżej będą nadal wywozić do lasu/palić.

red
Moderator

[quote="ourson"] I skoro za stawkę X mają wykupiony jeden kontener to wszystko powyżej będą nadal wywozić do lasu/palić.[/quote]No nie - z tego co tu napisano wcześniej to wynika, że w domach jednorodzinnych (o blokach nie piszę, bo tu i tak nie da się rozliczyć dokładnie mieszkańców) skoro płacone jest od osoby, to bez względu na to, czy rodzina np 3-osobowa wyprodukuje miesięcznie 120 czy 1200 litrów, to i tak zostaną odebrane za tą samą stawkę.
Podobno przetarg na najbliższe lata na odbiór śmieci wygrało w Wieluniu PK.

I jeszcze gratulacje dla naszych odbierających śmieci - u mnie na osiedlu mały brązowy pojemnik na bioodpady wstawili do wewnątrz śmietnika (i to sie akurat chwali) tylko dlaczego postawili go za trzema wielkimi wózkami na odpady zmieszane? I to nie jest pierwszy raz taki przypadek. W taki oto sposób nikt nie będzie wyrzucał oddzielnie BIO, bo po prostu nie ma dostępu do pojemnika... Chyba nie o to chodzi w tej całej śmieciowej rewolucji?

ourson
Moderator

[b]red[/b], nie wiem czemu, ale jak dusiu napisał

[quote]Dziś ponownie miałem przyjemność rozmawiać z urzędnikiem gminnym o wielkości pojemników na śmieci. Powiedział ostatecznie, że w gminie Wieluń dla rodzin nie segregujących do 4 osób urzędnicy przewidzieli kosz 120l i nawet jak postawie swój to nie odbiorą śmieci!
Smieci odbierane są raz w miesiącu! Dla mnie idiotyzm![/quote]

to jakoś bardziej wierzę dusiowi a nie "założeniom ustawy" :lol:

Idea słuszna - wprowadzić powszechny podatek (bo w gruncie rzeczy jest to podatek) a potem odebrać każdą ilość śmieci. Ale rzeczywistość przerosła (samo)rząd. Nie pierwszy i niestety nie ostatni raz.

red
Moderator

[b]ourson[/b], kurcze nie zauważyłem wcześniej tego wpisu. Czyli jednak prawo sobie a życie sobie. Dla mnie to bzdura - śmieci dalej bedą porozrzucane w lasach.

ourson
Moderator

[b]red[/b], cóż, taka rzeczywistość...

red
Moderator

Coś mi się wydaje, że Komunalna ma już pewne problemy z realizacją przetargu na terenie gminy Wieluń. Dochodzą do mnie głosy o problemach z dostarczaniem pojemników na BIO do domków jednorodzinnych. Podobno nie mają jak ich dowieźć i każą sobie po nie przyjechać samemu... :evil:

zwyczajna
WIELUNIAK

Eko- Region dostacza pojemniki do wszystkiego, ludzie nie muszą sie martwić o kupno.

red
Moderator

[quote="edzia i odziu"]Eko- Region dostacza pojemniki do wszystkiego, ludzie nie muszą sie martwić o kupno.[/quote]PK też dostarcza, ale w bólach i po prośbach i groźbach...

zwyczajna
WIELUNIAK

tzn że dadzą mi pojemnik na papier, szkło i mieszane? Z tego co wiem, mowa była o pojemnikach bio...

menkiel
Czytał o Wieluniu

[quote="edzia i odziu"]Eko- Region dostacza pojemniki do wszystkiego, ludzie nie muszą sie martwić o kupno.[/quote]

Edziu to czy pojemniki mają być dostarczane do każdego gospodarstwa czy nie zdecydowały władze gminy przed ogłoszeniem przetargów. Gmina Wieluń wybrała zbieranie odpadów segregowanych do gniazda, a np. gmina Wierzchlas ( gdzie również PK wygrało przetarg) ogłosiła że firma musi wstawić pojemniki na odpady zmieszane, szkło i plastik do każdego gospodarstwa domowego. I z tego co wiem PK chyba dostarczyła tam pojemniki( może ktoś z tej gminy by to potwierdził na 100%?)
Więc za to że trzeba maszerować z workiem śmieci posegregowanych do najbliższego gniazda należy podziękować władzy z ratusza.

zwyczajna
WIELUNIAK

[quote="menkiel"][quote="edzia i odziu"]
Więc za to że trzeba maszerować z workiem śmieci posegregowanych do najbliższego gniazda należy podziękować władzy z ratusza.[/quote]

No właśnie, miało być więcej pojemników a nie ma.
Efekt jest taki, że ja np. mam najbliżej na Okólną, tak jak wielu moich sąsiadów. Na tą chwilę składuję u siebie na podwórku, bo tam nie ma szans wyrzucać. Ludzie drą papy z okien, że wyrzucamy, że to ich, że należą do osiedla. Z jednej strony im się nie dziwię, bo na kilka bloków jest po jednym pojemniku i szybko się zapełniają. Komunalka się popisała, tak jak to przewidziałam.

Silvo
Mieszka pod Wieluniem
Wieluń rulez!

Nie wiem dlaczego ciągle piszecie o tym że ludzie będą wywozić dalej śmieci do lasu. Zapewne paru baranów się jeszcze znajdzie, jednak dlaczego. Czy takim wielkim problemem jest zebrać wszystkie plastiki do jednego wora, makulaturę do drugiego i trochę szkła do trzeciego i później wynieść to do kontenera? Czy uwłacza to czyjejś godności że musi śmiecia segregować i pojedynczo wrzucać do gniazda? Pewnie wygodniej było wrzucić cały worek wszystkiego zmieszanego.

Dwa dni temu sam wyrzucałem swoje oddzielone śmieci. Łącznie że trzy worki: dwa makulatury i kartonów, jeden butelek pet. Były to naprawdę spore worki, pełne śmieci, a ich wyrzucenie zajęło mi raptem 15 minut z dojściem do kontenerów.

Niektórym to naprawdę się dziwię. Ceny mnie też trochę szokują. Płaciłem 7 zl za kubeł mieszanych, teraz 21 za segregowane (nie ważna ilość)

kitor
Moderator

Może dlatego że organiczne odbierają raz w miesiącu. Śmieci zaczynają wręcz "chodzić". Wczoraj idąc ulicą Żeromskiego co drugi płot uderzał mnie smród gnijącego jedzenia.
Do tego ceny. Co z tego że za nie ważną ilość, skoro kilka postów temu było napisane że odbiorą tylko kubeł? Fakt, mnie to obojętne gdyż i tak korzystam ze zbiorczych (poza organicznymi, gdzie kubeł musi starczyć teraz na 2x dłuższy okres czasu), no ale prawo sobie... Inna bajka że
a) sortować i tak muszą (zasada ograniczonego zaufania)
b) mamy posortować za nich, i to bardzo dosłownie - puszka od sprayu - etykieta do papieru, puszka do metalu, zatyczka do plastiku - więc dlaczego ceny wzrosły? Przecież nie dość że generujemy tyle samo śmieci to jeszcze pracujemy na korzyść PK.
Więc o ile czas dojścia do kubłów ogólnych mnie nie dotyczy (stoją może 5 metrów od dotychczasowego śmietnika), to ogólnie jest to dla mnie absurd.
Co innego, jakby przewidziano opcję kubła takiego jak 1/2 organicznych na nieposortowane - bo nie każdy ma czas, nie wszystko da się tak prosto rozebrać - a i np mojej pułapki na muszki owocówki raczej nikt nie chciał by po tygodniu dotykać w środku ;) to by miało jakiś większy sens - bo w obecnej chwili mogę się założyć że sporo osób sortujących śmieci i tak niektóre, nieposortowane, będzie podrzucała.

zwyczajna
WIELUNIAK

Przedsiębiorstwo Komunalne Sp. z o. o. w Wieluniu wygrało kolejny przetarg na "Odbiór odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości zamieszkałych na terenie gminy Wieluń". Będzie on obowiązywał od 1 września 2013 roku do 30 czerwca 2016 roku.

Poprzedni przetarg na odbiór odpadów komunalnych został rozstrzygnięty dniu 29.05.2013 r. i obowiązuje od 1 lipca do końca sierpnia br.

Jednocześnie przypominamy, że w siedzibie Przedsiębiorstwa Komunalnego przy ul. Zamenhofa 17, w dni robocze od godziny 700 do 1330 wydawane są:

bezpłatne worki do zbiórki odpadów zielonych z ogrodu - w kolorze brązowym,
odpłatne worki do selektywnej zbiórki papieru i tektury - w kolorze niebieskim,
plastiku, metalu i odpadów wielomateriałowych - w kolorze żółtym,

dla osób, które nie będą chciały korzystać z ogólnodostępnych pojemników do selektywnej zbiórki odpadów, ustawionych przy ulicach.

http://www.komunalne.wielun.pl/index.php?/news/view/103

Petitu
Czytał o Wieluniu

[quote="red"][quote="edzia i odziu"]Eko- Region dostacza pojemniki do wszystkiego, ludzie nie muszą sie martwić o kupno.[/quote]PK też dostarcza, ale w bólach i po prośbach i groźbach...[/quote]

ciekawe komu Eko-Region te pojemniki dostarcza. w gminie Biała jak nie było pojemników, tak nie ma. nawet worków nie dostarczyli.

yampress
WIELUNIAK

[b]Muszą powstać punkty składowania gruzu[/b]

[quote]Mieszkaniec może się pozbyć pozostałości z remontu na koszt gminy, nawet jeśli samorząd nie utworzył punktu selektywnej zbiórki odpadów.

Nie wszędzie właściciele nieruchomości mogą w prosty sposób pozbyć się wszystkich odpadów. Stare meble, gruz, zerwane deski podłogowe, zużyte urządzenia RTV i AGD mają trafiać do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK), które powinny utworzyć gminy. A te nie wszędzie powstały, mimo że od 1 lipca 2013 r. samorządy zajmują się gospodarką odpadami, jakie powstają na ich terenie.[/quote] http://rp.pl

A jak u nas ?

[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: