Myślicie że DK74 z obwodnicami Wielunia i Bełchatowa nie zostanie docelowo objęta Viatoll'em - pewnie jesteście w błędzie. Pytanie: dlaczego nie, skoro już wprowadza się ten system drogach alternatywnych w stosunku do autostrad...
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 25 Mar 2012 Posty: 329 Piwa: 19/2 Skąd: hamburg
Wysłany: 2013-10-12, 21:02 Re: S8 czy DK74
JJ_07_new napisał/a:
Kilka argumentów rzeczowych w dyskusji nad sensem jazdy starum śladem 8 po obwodnicy Wielunia i Bełchatowa:
Pomiędzy Walichnowami a Piotrkowem (odbiciem z A1 na S8 do Warszawy) jest jadąc S8 ok 130km, albo jadąc starą drogą "8" ok 100km.
Sporządziłem tabelkę z której wynika:
km/h 120 75 (prędkość średnia)
Można się przyczepić, przecież wszyscy jeżdżą przepisowo - więc jak osiągnąć średnią prędkość równą maksymalnej dozwolonej ?
Powtórz wyliczenia dla ciężarówki - przyjmij 100kmph poza zabudowanym - w mieście nieco mniej. Koszty - paliwo + Viatoll - stawka zależy od klasy EURO pojazdu, więc trzeba przyjąć jakieś założenia.
Ostatnio zmieniony przez dislike 2013-10-12, 21:04, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-10-12, 21:02
Stefan, jest przecież więcej niż pewne, że DK74 podobnbie jak DK92 zostanie objęte ViaTollem - po to właśnie aby TIRy z S8 nie uciekały tylko korzystały z drogi ekspresowej.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 90 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Czarnożyły
Wysłany: 2013-10-18, 19:27
Piknie , bedziem mieć pustą obwodnice No bo po co komu północ - południe z codziennym sznurem aut A do czasu załatwienia następnej już nie będzie PO i kto inny by szczerzył kły .
Pisałem kiedyś i podtrzymuję - o zewnętrznej obwodnicy południowo-zachodniej (relacji północ-południe) możemy zapomnieć na kilkadziesiąt lat, niezależnie od tego czy wydatkowanoby środki na obwodnicę północną - w skali kraju, a nawet regionu są obwodnice pilniejsze niż DK43/45 w Wieluniu. Choćby Kępno (S11) i Olesno (S11) a nawet Gorzów i Praszka (DK45/42), gdzie krajówka przebiega przez rynek .
Ruch na relacji północ-południe jest wprawdzie duży, ale nieporównywalnie mniej w nim tranzytu zwłaszcza ciężkiego. Kilka razy jadąc Sieradzką, Kopernika, Sląską, Piłsudskiego przyjrzałem się tablicą rejestracyjnym aut. W samym Wieluniu na DK43/45 głównie ruch lokalny (EWI) i ponadlokalny (powiedzmy regionalny) OOL, EPJ, ESI.
Północna OK, ale przede wszystkim potrzebna jest trasa wewnętrzna północ-południe o przyzwoitych parametrach - przynajmniej jedna jezdnia o trzech pasach ruchu (przeznaczenie środkowego pasa to lewoskręty, azyle etc) na głównych skrzyżowaniach długie pasy do skrętów w lewo i prawo ewentualnie odpowiedniej wielkości ronda.
Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 90 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Czarnożyły
Wysłany: 2013-11-05, 23:46
Sylwek2007 napisał/a:
janosikkk napisał/a:
bedziem mieć pustą obwodnice
Większej bzdury już dawno nie słyszałem skoro pusta to po co budować ale "znawca" wie lepiej niż same ministerstwo.
Masz racje , Nowak plecie bzdury , taki z niego znafca.
Sylwek2007 napisał/a:
janosikkk napisał/a:
załatwienia następnej już nie będzie PO i kto inny by szczerzył kły .
Zadnej innej w ciągu 10lat nie będzie a PO oby była.
Uuu , no to przeca jest to oswiadczenie wręcz polityczne, ze to nie o obwodnice chodzi , ale kazdego platformersa bardzo łatwo sprowokować .Polecam więcej relaksu i dystansu bo sobie sam załatwisz wyj***bke ze sztabu ,mój ty spinaczu .
Wiesz , jak to mawaiją , nad kontrolą jakości tez jest kontrola jakosci.
puma2091, sam ją tam wrzuciłem - układ wiaduktów nieaktualny, aktualny na tej mniej czytelnej mapce
Hmmm...
Mapka jak najbardziej aktualna Źródło: Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej.
Za sprawą biura poselskiego Cezarego Tomczyka, po konferencji prasowej z Ministrem Sławomirem Nowakiem udostępniona Dziennikowi Łódzkiemu na potrzeby publikacji....Dziennik Łódzki - mapka obwodnicy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum