Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
Producenci skreslaja Viste
Author Message
kampos
Czytał o Wieluniu

Posted:     [ !!! ]

I bardzo slusznie. Dla przykladu ja pisząc w VS 2005 pod .NET 2.0 i korzystając z obowiązującego do tej wersji msdn library łapałem się na tym, że ... część dokumentacji została żywcem skopiowana z opracowania do poprzedniej wersji, bez jakiejkolwiek redakcji dla nowszej wersji. To jest pernamentna niedojrzałosć produktu. Ze skokiem miedzy vista a xp jest zapewne to samo.

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2007-08-09, 15:48[/i] ][/size]
Swoją drogą pytanie w jakim kontekście i zakresie zostaje tam użyty windows xp ??

Archdevil
Administrator
pan piekła

[quote="kampos"]Swoją drogą pytanie w jakim kontekście i zakresie zostaje tam użyty windows xp ??[/quote]

Pewnie w [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_XP_Embedded]takim[/url] choćby.

Tomek
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

[quote="kampos"][quote="Tomek"]W przypadku gdy zamiast pamięci system miałby cachować dane na dysku to chyba strata wydajności zupełnie byłaby pomijalna w porównaniu do korzyści ;-) Popraw jeśli się mylę [/quote]
Dopiero prawdziwe 64 bity procesora rozwiązują problem. Jesli masz w domowym komputerze x86 32bity na win xp wiecej niz 4 giga to naprawde zazdroszcze, ale osobiscie nie zrobil bym takiej inwestycji;) Inna bajka są platformy z IA32 i wtedy nie win xp 32 bity, ale o tym tu nie rozmawiamy;))[/quote]

Tak, ale 64 bity na platformie Windows na razie nie wszędzie się sprawdzi. Wciąż brakuje wielu produktów w wersjach stabilnych 64 bitowych a i z niektórymi sterownikami są problemy (że nie wspomnę o problemach ze starszym oprogramowaniem). Mieliśmy projekt migracji serwerów usług terminalowych właśnie na systemy 64 bitowe, ale na razie z tym czekamy, dlatego tryb PAE (który również w przypadku Windows Server 32 bit jest wykorzystywany do obsługi pamięci powyżej 4GB) jest jakimś rozwiązaniem. Lada moment zamawiam nową stację - Intel Quad Core i 8GB RAM właśnie z zamiarem postawienia tam takiego awaryjno-testowego VMWare i napiszę Ci jak to bangla :>

Jaro
Administrator
wielun.biz

Posted:    Windows 7 za 2-3 lata [ !!! ]

Skoro Vista kuleje to następcę przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać, Windows 7 ukaże się nie wcześniej niż za dwa lata ;)

[quote][b]Do końca dekady w sklepach powinien znaleźć się następca Windowsa Vista. Wiadomo już, że nad nowym systemem pracować będą hinduscy informatycy.[/b]

Microsoft nagrodził w ten sposób swoje centrum badawczo-rozwojowe w Indiach, którego główną zasługą jest Service Pack 3 dla systemu Windows XP - donosi The Hindu Business Line.

Nad systemem, którego wcześniejsze nazwy to Blackcomb oraz Vienna, pracować będą osoby odpowiedzialne do tej pory za częściowe opracowywanie poprzednich "okienek" oraz usługi Windows Live.

Z pierwszych informacji wynika, że nowy Windows ma jeszcze lepiej obsługiwać sieć, a także zawierać funkcje związane z technologią wirtualizacji. Co ciekawe nowa wersja będzie współpracować ze swoimi poprzedniczkami.

Jak czytamy na stronach CentrumXP, koncern z Redmond opublikował raport zmian, jakich domagają się użytkownicy jego systemów operacyjnych. Firma obiecuje, że część z nich znajdzie się już w wersji beta następcy Visty.

Premiera jednak najwcześniej w 2009 roku.

Źródło: Dziennik Internautów[/quote]

to_sem_ja
Czytał o Wieluniu

MS swoje ale użytkownicy nie są głupi. Ja np. w miniony czwartek kupiłem Windows XP x64 i na nowym sprzęcie śmiga jak burza :) Jeśli jednak ktoś jest gotowy zamulić swoją maszynę, a lubi błyskotki to Vista jest jak najbardziej dla niego :)
[quote="Jaro"]Skoro Vista kuleje to następcę przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać, Windows 7 ukaże się nie wcześniej niż za dwa lata ;)[/quote]
Miejmy nadzieję że Windows 7 wyjdzie na światło dzienne w wyniku ukończenia prac nad nim, a nie pod naciskami marketingowców M$. W przeciwnym wypadku spotka go los Visty :) Jak dotąd najlepszym systemem M$ był Windows 2000 Professional i XP x64 wywodzący się z serwerowej gałęzi 64 bitowego Windows 2003 Server.

Dominika
WIELUNIAK

Mam viste na nowym kompie w wersji amerykańskiej. Jak dla mnie za bardzo przybajerzona. 8) Myślę jednak, że to tylko kwestia przyzwyczajenia :P Nie widzę żeby komp mulił, zobaczę co będzie jak wrócę do Polski. :wink:

Tomek

[quote="to_sem_ja"]Jak dotąd najlepszym systemem M$ był Windows 2000 Professional i ...[/quote]

Zapomniałeś dopisać - "Moim zdaniem". W2K Pro 32 bit na pewno nie był lepszy od WXP Pro 32bit choćby z tej przyczyny, że w XP Pro zastosowano obsługę nowszej wersji NTFS, która dużo (również z własnego doświadczenia) lepiej radzi sobie w awaryjnych sytuacjach.

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2007-08-26, 17:12[/i] ][/size]
[quote]Nie widzę żeby komp mulił[/quote]
Musiałabyś zainstalować XP, gwarantuję, że wtedy byś zauważyła ;-)

to_sem_ja
Czytał o Wieluniu

[quote="Tomek"]Musiałabyś zainstalować XP, gwarantuję, że wtedy byś zauważyła ;-)[/quote]
Wybacz ale porównywanie wydajności Visty i XP jest co najmniej śmieszne. XP przy Viście to demon szybkości. Oczywiście jeśli ktoś porównuje zachowanie systemu tylko w czsaie zabawy nim to może nie być większej różnicy. Polecam jednak uruchomić troszkę oprogramowania - szczególnie graficznego - wtedy widać różnicę (na korzyść XP).
Chyba że źle zrozumiałem Twoją wypowiedź i chciałeś zacytowanym zdaniem podkreślić zalety wydajności XP :)

Dominika
WIELUNIAK

[quote="Tomek"]
Musiałabyś zainstalować XP, gwarantuję, że wtedy byś zauważyła ;-)[/quote]
Tomek mam dwa kompy, na jednym jest vista, na drugim xp. Oczywiście przede wszystkim używam tego z xp. Przyzwyczaiłam się. ;)

Tomek

[quote="to_sem_ja"][quote="Tomek"]Musiałabyś zainstalować XP, gwarantuję, że wtedy byś zauważyła ;-)[/quote]
Wybacz ale porównywanie wydajności Visty i XP jest co najmniej śmieszne. XP przy Viście to demon szybkości. Oczywiście jeśli ktoś porównuje zachowanie systemu tylko w czsaie zabawy nim to może nie być większej różnicy. Polecam jednak uruchomić troszkę oprogramowania - szczególnie graficznego - wtedy widać różnicę (na korzyść XP).
Chyba że źle zrozumiałem Twoją wypowiedź i chciałeś zacytowanym zdaniem podkreślić zalety wydajności XP :)[/quote]
Dokładnie tak, źle zrozumiałeś.

Dominika: ale masz na pewno różny sprzęt na tych maszynach ;-)

Dominika
WIELUNIAK

[quote]Dominika: ale masz na pewno różny sprzęt na tych maszynach ;-)[/quote]
a to też fakt 8) o szczegóły nie pytaj :P
pozdrawiam :wink:

yampress
WIELUNIAK

Posted:    Udział Visty cały czas rośnie [ !!! ]

Udział systemu Windows Vista na polskim rynku powoli - ale systematycznie - rośnie. Tak wynika z najnowszych wyników badania gemiusTraffic, opublikowanych w serwisie Ranking.pl

Według świeżo opublikowanych wyników tego badania za okres 21.08 - 27.08.2007, Vista osiągnęła 1,9% udziału w naszym kraju, a konkretniej 1,9% spośród odsłon dokonywanych przez polskich internautów na polskich witrynach zostało wygenerowanych przez posiadaczy tego systemu (od pewnego czasu metodologia Gemiusa opiera się na odsłonach). Przypomnijmy, że jeszcze w połowie lipca udział systemu Windows Vista wynosił 1,5%. Na pierwszy rzut oka, 0,4% zawrotnym osiągnięciem nie jest, jednak to blisko cała wartość udziału systemów Linux (nadal 0,5%), który od tego czasu pozostaje na niezmienionym poziomie.

Według Gemiusa, pozycję lidera nadal niezagrożenie dzierży Windows XP z wynikiem 91,8%, następnie są Windows 98 (2,8%), Windows Vista (1,9%), Windows 2000 (1,9%), Windows Me (0,5%), Linux (0,5%), Mac OS X (0,2%) oraz Windows Server 2003 (0,2%).

Zestawiliśmy powyższe wyniki ze statystykami oglądalności vortalu dobreprogramy. Jest to co prawda inna metodologia ale daje pewien pogląd na udział poszczególnych systemów wśród bardziej zaawansowanych i świadomych użytkowników niż statystyczny polski internauta. Tu również pozycję lidera dzierży Windows XP z udziałem 88,70%, jednak na drugim miejscu jest właśnie Windows Vista, którego wybrało 4,85% użytkowników. Następnie są Windows 98 (2,21%), Windows 2000 (1,78%), Linux (1,32%), Windows Me (0,45%) oraz Windows Server (0,44%). Udział pozostałych systemów nie przekracza 0,4%. Dane podajemy za systemem statystyk stat24.com (sierpień 2007), który jest wykorzystywany do monitorowania serwisu.

Warto przypomnieć, że udział Visty na świecie już w czerwcu wynosił 4,52%, a w lipcu przekroczył barierę 5% i osiągnął 5,41% (według Net Applications). Sierpniowych wyników jeszcze nie opublikowano.

Źródło: Ranking.pl

to_sem_ja
Czytał o Wieluniu

[quote="Dominika"]Nie widzę żeby komp mulił, zobaczę co będzie jak wrócę do Polski. [/quote]
Jak wrócisz to w naszym nieamerykańskim cywilizowanym klimacie może zacząć mulić :D

Dominika
WIELUNIAK

[quote="to_sem_ja"]
Jak wrócisz to w naszym nieamerykańskim cywilizowanym klimacie może zacząć mulić :D[/quote]
na tą ewentualność też jestem przygotowana 8)

yampress
WIELUNIAK

Posted:    Windows Vista: bardzo słabe pierwsze półrocze [ !!! ]

W ciągu pierwszych sześciu miesięcy sprzedaż Windowsa Visty w USA wypadła o wiele gorzej niż w przypadku poprzedniego systemu Microsoftu przed sześciu laty. Tezę o niezbyt ciepłym przyjęciu Visty przez rynek potwierdza nieopublikowany jeszcze raport NPD Group.
Przez pół roku od premiery Microsoft sprzedał o 59,7 proc. mniej kopii swego najnowszego systemu niż Windowsa XP w 2001 r. Tendencja z pierwszego tygodnia sprzedaży w styczniu (kiedy to różnica wynosiła 59 proc.) została więc utrzymana.

Sam wynik nie przekłada się jednak już tak negatywnie na bilans finansowy Microsoftu - dochody koncernu z tytułu sprzedaży w porównaniu do premiery z 2001 r. spadły "tylko" o 41,5 proc.

Większość sprzedaży w przypadku Windowsa tradycyjnie stanowią kopie zainstalowane na nowych komputerach - w przypadku Visty ponad 80 proc. dochodów pochodzi od producentów sprzętu komputerowego, którzy dołączają system do nowych zestawów PC bądź laptopów.

Słaby wynik Windowsa Visty może więc niepokoić Microsoft tym bardziej, jeśli porówna się ilość sprzedanych komputerów - w 2001 r. na całym świecie zakupiono 128 milionów, w zeszłym roku niemal dwukrotnie więcej - ok. 239 milionów. Jak już jednak informowaliśmy, nie jest sytuacją rzadką, gdy klienci przy zakupie sprzętu proszą o instalacje starszego Windowsa.

Niechętnie do Visty podchodzi również biznes. Największe firmy wciąż zwlekają z aktualizacją systemu na swych komputerach w oczekiwaniu na pierwszy Service Pack, mający usprawnić (w powszechnej opinii) niedopracowany produkt. Jego premiera zapowiedziana jest dopiero na pierwszą połowę 2008 roku.

O wiele lepiej przebiega sprzedaż pakietów biurowych Microsoft Office. Od stycznia do czerwca br. w Stanach Zjednoczonych sprzedano dwa razy więcej kopii niż w trakcie pierwszych sześciu miesięcy po premierze wersji 2003.

Chociaż zdecydowana większość zakupionych zestawów stanowił najnowszy pakiet Office 2007, duży wkład w sprzedaż produktu Microsoftu miał... Apple. Ponad 20 proc. wszystkich sprzedanych kopii było wersjami dla Maców.

O ile kupując nowy zestaw PC zawsze można sięgnąć po wcześniej zakupioną starszą wersję pakietu, o tyle po migracji na Maca zakup nowej kopii Office'a dla użytkownika pakietu jest koniecznością. W tej sytuacji wzrost popularności komputerów Apple jak najbardziej może cieszyć również Microsoft

www.di.com.pl

Rafik cz-wa
Słyszał o Wieluniu
Rafik Cz-wa

Witam!!! podzielę sie moimi spostrzeżeniami przy użytkowaniu nowego systemu.
Używam osobiście na jednym kompie dwóch systemów Xp i Vista ultimate (64 bit),i nie mogę stwierdzić aby Vista szczególnie kulała.Oczywiście były problemy ze sterownikami pod 64 bitowy system operacyjny,ponieważ wiekszość sterowników jest w wersji beta!!!Moim zdaniem instalacja dwóch systemów jest jak najbardziej na miejscu,jeżeli chcemy dokładnie poznać Vistę i nauczyć się jej obsługi.Oczywiście w każdej chwili możemy przełączyć sie na starego znajomego Xp-eka.
Opinie na temat Visty są podzielone:mówi się często że programy czy gry zwalniaja na tym systemie,ja stwierdzam że jest odwrotnie oczywiście tyczy się to najnowszych aplikacjii.
Zobaczcie jak śmiga choćby:Microsoft simulator 10 na Viście a jak na Xp,czy choćby najnowsza Fifa 08.
Oczywiście sam sytem to nie wszystko trzeba miec jeszcze odpowiednio mocny sprzęt,aby bawić sie najnowszymi aplikacjami i wszystkimi bajerami w systemie.

AMD ATHLON 64 X2 5600+,ASUS GF 8600 GTS 256 MB DDR3,2GB RAMU

W tej konfiguracji sprzętowej Vista śmiga mi z wydajnością 5.0 czyli bardzo dobrze.

yampress
WIELUNIAK

zapytaj ilu ludzi na dzień dzisiajszy ma taki sprzet

[ CLOSED ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum