Ja powiem trylko tyle że porównując wieluńskie pizzerie to jest następująco:
Zacznę od Venecji Sądze, ze mają najlepszą pizzę choć czasem potrafią ją zwalić. Mimo to u nich jem najcześciej a jestem pizzożercą
Laspezia Też mają dobra pizzę ale za cięką jak dla mnie. Ale widać że się starają.
Amfiteatr byłem tam raz wchodząc zadziwił mnie lokal (piękny), zamówiliśmy od razu największą pizzę jakąmieli byliśmy w pieciu ładniutka Pani przyniosła nam ją i zaczeliśmy jeść od razu nie zasmakował nam ser był tak rozlany i tak dziwny że wymiotować nam sie chciało ale reszta była palced lizać.
Jest jeszcze jedna pizzeria w wieluniu Capri Tam często zamawiałem pizze do pracy powiem tylko tyle że zamówiłem u nich coś koło pieciu razy później zrezygnowałem jakaś dziwna jest.
na zjeść na BIG BUFFOLO na stacji STATOIL ta pizza jest ochydna i te smieszne sosy zamówiłem i od razu wyżuciłem bo zjeść nie mogłem.
To tyle co mam do powiedzenia o wieluńskich pizzeriach podsumowując polecam VENECJE I LASPEZIE. pozdrawiam.
Ortografia i interpunkcja na tragicznym poziomie. Prosimy o przestrzeganie zasad pisowni
red pamietaj, ze forma/poprawnosc wypowiedzi jest adekwatna do zachowania/gustu/podejscia
Poza tym, pizze powinno sie jesc bez sosow. We Wloszech nie ma czegos takiego jak sos do pizzy. Jedyny dodatek z jakim sie spozywa pizze we Wloszech to oliwa z oliwek lub ocet winny. Jak ktos narzeka na sosy, to nie powinien wypowiadac sie na temat samego dania.
_________________
Blink [Usunięty]
Wysłany: 2005-12-24, 23:08
Ferbik napisał/a:
Poza tym, pizze powinno sie jesc bez sosow. We Wloszech nie ma czegos takiego jak sos do pizzy. Jedyny dodatek z jakim sie spozywa pizze we Wloszech to oliwa z oliwek lub ocet winny.
A z tym sie nie zgodze, mieszkamy w PL a nie we Wloszech. Moze tam tak jedza pizze, ale sztuka kulinarna to nie jest cos sztywnego i nie zmiennego. Kuchania ewouluje i sie zmienia, dostosowujac do danych gustow i preferencji samokowych. Dlatego moim zdaniem nie mozna narzucac sztywnych ram, to sie je z tym a to z tym i koniec. Jesc powino sie z tym i to co Tobie samemu smakuje.
Co do wypowiedzi Przemo, o gustach sie nie dyskutuje, moze jemu nie smakowala i tyle. Ja osobiscie nie powiem zlego slowa o pizzy z BB (no moze tylko to ze mala jest za mała ale co do walorów smakowych zarzutów nie mam, mnie smakuje zwlaszcza te ostrzejsze w smaku. Tylko potem duzo trzeba pic....
Co do gustów i smakow, tutaj naprawde ludzie sie rozni, mnie natomiast bardoz samkuje ser na pizzy w Amfiteatrze, koledze PRzemo akurat nie przypadl do gustu, a mnie nie przypadla do gustu pizza z La Spezia i tak niestety musi byc.
z tym sie nie zgodze, mieszkamy w PL a nie we Wloszech. Moze tam tak jedza pizze, ale sztuka kulinarna to nie jest cos sztywnego i nie zmiennego.
Pewnie, ze nie... przeciez pizze mozna jesc z ziemniakami. Tylko po co ??
A co do pizzy w Amfiteatrze- ser na niej jest mieszany z mozarella, dlatego najbardziej przypomina smak prawdziwej wloskiej pizzy.
_________________
Blink [Usunięty]
Wysłany: 2005-12-24, 23:17
Ferbik, ty jak zawsze widzisz tylko dwa kolory bialy albo czarny, a w swiecie jest jeszcze wiele innych odcieni i barw. Widzisz u nas je sie pasztetowa z musztarda np. a gdybys pojechal do Skandynawii dowiedzialbys sie ze uwielbiaja pasztetowa z dzemem i zajadaja sie tym okropnie. Dziwne, nie?
A co do pizzy w Amfiteatrze- ser na niej jest mieszany z mozarella, dlatego najbardziej przypomina smak prawdziwej wloskiej pizzy.
Nie sadze. Nie znam ich technologii produkcji, ale szczerze wątpie by ser był mieszany z biała mozzarellą w woreczkach, bo to jest zbyt drogi interes. Poza tym do każdej pizzy uzywa się mozzarelli - po prostu jest to inny gatunek niż to co znamy ze sklepu (bardziej przypomina zwykły żółty ser niż białą mozzarelle).
A co do mojego komentarza co do pizzy w BB - troche może sie uniosłem, ale jak ktoś pisze o mojej pizzy że jest ochydna to mnie troszke wkurza. Jak jej nie lubi to niech nie je - zrobi przysługe nam obu...
Blink [Usunięty]
Wysłany: 2005-12-25, 00:50
red napisał/a:
A co do mojego komentarza co do pizzy w BB - troche może sie uniosłem, ale jak ktoś pisze o mojej pizzy że jest ochydna to mnie troszke wkurza. Jak jej nie lubi to niech nie je - zrobi przysługe nam obu...
Zgadzam sie, uwazam ze opinia byla krzywdzoaca i nie prawdziwa. Pizza w BB jest na poziomie i nazwac jej ohydna w zadnym wypadku nie mozna. Moze to jakas konkurencja
Zgadzam sie, uwazam ze opinia byla krzywdzoaca i nie prawdziwa. Pizza w BB jest na poziomie i nazwac jej ohydna w zadnym wypadku nie mozna. Moze to jakas konkurencja
Thx za wsparcie. Nie to żebym sie jakoś chciał reklamować, ale też uwazam że moja pizza jest dobra (podobnie jak np dobra jest moim zdaniem pizza w Venecji - potrafie sie do tego przyznac). Ale niektóre opinie Przema to istne herezje...
Zgadzam sie, uwazam ze opinia byla krzywdzoaca i nie prawdziwa. Pizza w BB jest na poziomie i nazwac jej ohydna w zadnym wypadku nie mozna. Moze to jakas konkurencja
ja też lubie pizze z BB, min za grube ciasto...
aha i zeby nie bylo i sobie co nie którzy nie pomysleli ze sie podlizuje Redowi
Nie sadze. Nie znam ich technologii produkcji, ale szczerze wątpie by ser był mieszany z biała mozzarellą w woreczkach, bo to jest zbyt drogi interes. Poza tym do każdej pizzy uzywa się mozzarelli - po prostu jest to inny gatunek niż to co znamy ze sklepu (bardziej przypomina zwykły żółty ser niż białą mozzarelle)
A ja mam informacje z pierwszej reki (moje podniebienie), wiec potrafie jeszcze odroznic smak mozarelli. No chyba, ze jest jakas kompozycja przypraw, ktora nadaje identyczny smak - w co watpie.
A ja mam informacje z pierwszej reki (moje podniebienie), wiec potrafie jeszcze odroznic smak mozarelli. No chyba, ze jest jakas kompozycja przypraw, ktora nadaje identyczny smak - w co watpie.
To nie jest tak. W praktycznie kazdej pizzerni uzywa się specjalnego gatunku Mozzarelli, produkowanego do zapiekanek i pizzy. Ale to nie jest taka mozzarella jaką znamy ze sklepów, czyli biały ser zapakowany w woreczki z płynem. Taka zabawa jest zbyt droga i sie nie opłaca. Poza tym nawet nie wiem czy to byłoby dobre.
Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2005-12-25, 13:38
red napisał/a:
Ferbik napisał/a:
A co do pizzy w Amfiteatrze- ser na niej jest mieszany z mozarella, dlatego najbardziej przypomina smak prawdziwej wloskiej pizzy.
Nie sadze. Nie znam ich technologii produkcji, ale szczerze wątpie by ser był mieszany z biała mozzarellą w woreczkach, bo to jest zbyt drogi interes.
E tam. Mówisz o cenie dla detalicznego klienta w super woreczku z ładnymi nadrukami. Hurtem mozarellę do pizzy kupisz dużo taniej. Btw. Podają gdzieś w Wieluniu pizzę Carbonarra (udelikatniona mozarella) ?
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Mówisz o cenie dla detalicznego klienta w super woreczku z ładnymi nadrukami. Hurtem mozarellę do pizzy kupisz dużo taniej. Btw.
Czy ja wiem? W sumie to nigdy sie nad tym nie zastanawiałem. Ale z moich kalkulacji wynika, że ser niewątpliwie jest najdroższym dodatkiem do pizzy. Nawet pomimo tego, że ja kupuje naprawde spore ilości w bardzo dobrej cenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum